Vår FRG-ledare Mats Persson berättar om att vara ledsagare för ensamkommande flyktingbarn på Stockholms Centralstation, 29 december 2015.mats_p

Igår var det tredje dagen där och för mig. Britt kom som ny och efter liten genomgång i vårt rum på Centralens polisstation gav vi oss ut i verkligheten, dvs befinna oss på golvet i stora centralhallen med omnejd.

Det gick bra för oss idag. Britt kom in i jobbet snabbt och vi travade runt. Fick samtal från polisen som ville ha hjälp med två ensamkommande pojkar. Utan papper och pengar och inga språkkunskaper. Gemensamt bestämde vi att socialen fick ta över och de utövade sin myndiga stämma och soc lovade komma så snart det gick. Under tiden tog Britt och jag hand om killarna och poliserna kunde återgå till sitt värv. Killarna snälla och trevliga, trots språkförbistringar och följde snällt med när två kvinnor kom från ungdomsjouren. Vi båda tyckte det var kul att polisen önskade vårt bistånd.

Övrigt samma som tidigare, frågor om allt möjligt från massor av resenärer och samtidigt nyfikna på vårt uppdrag. Tiden lullar på i ett behagligt tempo och även om det inte är fullt upp hela tiden känns det ändå meningsfullt att vi finns där. Att något som heter FRG finns till blir också många uppmärksamma på. Även en del Sollentunabor som undrande kommer fram och frågar vad vi gör där när de ser att det står Sollentuna Kommun på våra västar.